باهم خوانی کتاب؛ فرصتی برای ترویج فرهنگ کتاب خوانی در روزهای کرونایی
به گزارش وبلاگ وردپرس، در روزهایی که دنیا درگیر ویروسی منحوس به نام کرونا است باهم خوانی کتاب می تواند بستری مناسب برای ترویج فرهنگ کتاب خوانی گردد. مغز انسان احتیاج به پرورش و توسعه مستمر دارد و مطالعه به آن یاری می نماید. خواندن، انسان را در داشتن قوه تخیل و بالا بردن خلاقیت یاری می نماید. مطالعه می تواند شامل اخبار، مجله ها، ایمیل و یا کتاب باشد، که البته در این میان کتاب از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این مدت که کتابخانه ها و البته برخی کتاب فروشی ها به علت شرایط قرنطینه تعطیل شدند، پویش هایی در مورد کتاب خوانی به راه افتاد که در خانه اجرایی می شدند که البته نتایج خوبی هم داشتند. اما تا قبل از داستان تراژیک کرونا چنین کمپین ها و پویش هایی در سرتاسر دنیا وجود داشت مثلا در بسیاری از کشورهای اروپایی، کتاب ها که خوانده می شدند در مکان های عمومی مثل مترو و اتوبوس گذاشته می شدند تا افراد بیشتری به آن دسترسی داشته باشند و در واقع این حلقه هم خوانی ادامه پیدا می کرد. شاید بتوان گفت حالا که کرونا قصد رفتن ندارد، می گردد این پویش ها را حتی گسترده تر کرد و از حالت فردی آن خارج کرد که البته مزایای آن به مراتب بیشتر است. ممکن است بپرسید در شرایط قرنطینه که تعاملات جمعی به حداقل رسیده تحقق این امر چطور ممکن است. پاسخ به این سؤال در یک کلمه نهفته است و آن باهم خوانی کتاب به صورت آنلاین است.
منظور از باهم خوانی چیست و چطور می توان در روزهای قرنطینه آن را اجرایی کرد؟
اگر در میان خانواده یا دوستانتان کسانی را سراغ دارید که به کتاب و مطالعه علاقه دارند نصف بیشتر راه را رفته اید. شما می توانید گروهی از دوستان و همراهان کتاب خوانی را که می شناسید دور هم جمع کنید و با هم کتاب بخوانید. به این خوانش جمعی باهم خوانی می گویند. اما چطور شرایط قرنطینه را رعایت کنیم تا خدای ننموده دچار کرونا نشویم. پاسخ آسان است، دنیای مجازی و شبکه های اجتماعی کار ما را بسیار راحت نموده اند. یک پویش آنلاین به راه بیاندازید، البته اگر علاقه و زمان کافی دارید می توانید گروه با هم خوان خود را گسترده تر و از افراد غیر آشنا اما کتاب دوست هم عضوگیری کنید تا هم دایره ارتباطات خود را گسترده تر کنید و هم با کتاب ها و سلیقه های نو آشنا شوید.
بالاترین سرانه مطالعه متعلق به کدام کشورها است؟
شاید بد نباشد که قبل از پرداخت بیشتر به پویش باهم خوانی کتاب، نگاهی بیاندازیم به آمار سرانه مطالعه در دنیا، جالب است بدانید بر اساس آمار منتشر شده، هند به صورت هفتگی و به طور میانه 10 ساعت و 42 دقیقه مطالعه دارد. در واقع هند با این مقدار مطالعه در رتبه اول این فهرست قرار گرفته است.
تایلند دومین کشور دنیا است که بیشترین آمار مطالعه را دارد. در واقع در تایلند میانگین مطالعه هفتگی 9 ساعت و 24 دقیقه است. آمار نشان داده که بیش از 88 درصد مردم تایلند کتاب های چاپی مطالعه می نمایند.
چین هم سومین کشور با بیشترین آمار مطالعه است و بر اساس آنالیز ها میانگین مطالعه در چین 8 ساعت است. کشور ژاپن با 90 دقیقه، انگلستان با 55 دقیقه، آمریکا با 20 دقیقه، ترکیه و مالزی با 55 دقیقه در رتبه های دیگر این جدول قرار دارند. اما این آمار در ایران فرق دارد و میزان های اعلام شده از 2 دقیقه تا 120 دقیقه متغیر است.
باهم خوانی کتاب چه معایب و مزایایی دارد؟
تحقیقات نشان می دهد که 6 دقیقه کتاب خوانی می تواند تا 68 درصد استرس را کاهش دهد، در حقیقت، مطالعه با ایجاد آرامش موجب کاهش استرس می گردد. خیلی مواقع ممکن است شما به خانه دوست کتاب خوانتان دعوت شوید و با نگاهی به کتابخانه شخصی خود متوجه یک نکته شوید، که چرا کتاب هایی که در کتابخانه او است را نخوانده اید و یا حتی نامی از آن ها نشنیده اید. خودتان را ناراحت نکنید! چرا که این به این معنا نیست که شما نسبت به دوستتان کمتر کتاب خوانده اید. متأسفانه در ایران به علت پایین بودن تیراژ کتاب با حجم گسترده ای از تنوع کتاب روبه رو هستیم. باهم خوانی این امکان را به شما می دهد که با کتاب های خوب و نو آشنا شوید و یا حتی ممکن است شما در تنهایی کتابی را بخوانید که پس از انتها از خود بپرسید منظور نویسنده از نگارش این متن چه بوده یا حتی ممکن است متوجه برخی از معانی و مفاهیم نهفته در کتاب نشوید در باهم خوانی کتاب پس از تشکیل گروه آنلاین، کتابی را به صورت جمعی انتخاب می کنید و زمانی را برای خواندن آن در نظر می گیرید این روش باعث می گردد اگر متوجه برخی از معانی نشدید از آن ها یادداشت تهیه کنید و از دیگر دوستانی که با شما کتاب را می خوانند یاری بگیرید و به یک درک مشترک از مفاهیم برسید. از قلم نیاندازید که یادداشت برداری یاری زیادی به ارتقاء توانایی نوشتن شما می نماید.
یکی دیگر از مزایای این روش این است که با نقدهای و سلیقه های جمعی هم آشنا می شوید و البته این امر باعث می گردد که برای هم افزایی بیشتر با گروه و شرکت در نقد و آنالیز کتاب خوانده شده فقط به کتاب بسنده نکنید و اطلاعات بیشتری مثلا درباره نویسنده آن کسب کنید. باهم خوانی باعث می گردد دسترسی به آخرین اخبار و اطلاعات چاپ و نشر هم راحت تر گردد.
ممکن است در انتها بپرسید اگر کتابی که به وسیله جمع انتخاب شد را دوست نداشتیم باید چه کنیم من به شما می گویم که در این زمینه زیاد سخت نگیرید و به خود این فرصت را بدهید که مغزتان کتاب های نو را امتحان کند. مثلا پیشنهاد من پیوستن به گروهی از دوستان کتاب خوان است که به تازگی در شبکه های مجازی و اینستاگرام باهم خوانی جذابی به راه انداختند و چهارمین کتابی را که برای خوانش جمعی در نظر گرفته اند کتاب من، شماره سه اثر عطیه عطارزاده است. فیدیبو برای ترغیب این گروه از دوستان کتاب خوان تخفیف ویژه ای برای این کتاب خاص در نظر گرفته است که به نظر می رسد فرصت خوبی برای آغاز پیوستن به گروه های با هم خوان و یا به طور کل کتاب خوانی است. شما هم اگر علاقه مند به یافتن و پیوستن به این گروه باهم خوان هستید می توانید با هشتگ باهمخوانی4، بدون خط و فاصله آنها را در اینستاگرام بیابید و همراهشان شوید.
جالب است بدانید که تقریبا سه برابر تیراژ چاپی کتاب اشخاص برای خواندن این کتاب در باهم خوانی نام نوشته اند که حدود یک ششم آن ها نسخه چاپی کتاب را خریده اند. خود نویسنده هم قرار است در اولین با هم خوانی کتاب کنار گروه باشد و به جز تهران شاید حتی در شیراز و اصفهان هم جلساتی برگزار گردد. این با هم خوانی ها قرار است ادامه پیدا کند.
منبع: دیجیکالا مگ